Myyntiteknikkona Suomen vesi- ja kaukolämpölaitokset tulivat tutuiksi ympäri Suomen.

Jarmo Kontkanen
teknikko, merkonomi

Työurani on kulkenut 60-luvun autonasentajasta 70-luvun autoteknikoksi, korjaamoon työnjohtajaksi ja sieltä tilaelementtiteollisuuden laatujärjestelmien kehitystyön kautta laadunhallinnan konsultiksi kohteena ydinvoimalat, metalliteollisuusyritykset ja öljynporauslautat. 

Kahdeksankymmentä luvulla tapahtui perhesyistä elämänmuutos ja samalla töistä tuli projektiluontoisia. Siirryin laatukonsultoinnista ensin Jöli-kaappien piiriedustajaksi, sitten Högfors-venttiilien myyntiteknikoksi ja kassakaappifirman myyntipäälliköksi. Samaan aikaan toimin sekä yrittäjäpuolisona että  sivutoimiyrittäjänä. Tutuiksi tulivat fysioterapian, ideakehityksen, matkailun, melonnan, veneilyn, purjehduksen ja rekikoirien toimintaympäristöt.

Lihasvoiman romahtaminen 90-luvulla oli yllätys, jonka syytä ei saatu aluksi selvitettyä. Lopulta paljastui, että lapsena sairastetun polion jälkioireet aiheuttivat lihaskunnon romahtamisen.  Työelämä keskeytyi, mutta rekikoirat jäivät  harrastukseksi ja mahdollistivat itselle tärkeän luontoretkeilyn. Seisominen vauhdissa jalaksilla kehitti tasapainoa ja reaktionopeutta sekä ylläpiti jäljellä olevien lihasten toimintakykyä.

Nykyisin hyödynnän omia kokemuksia erilaisten ideaprojektien kehitystyössä. Askeleet ovat rajalliset, mutta hyvä tasapainokyky mahdollistaa sähköpotkulaudan sujuvan käytön. Portaita en pysty kulkemaan enkä käyttämään julkisia kulkuneuvoja. Lähialueilla pystyn liikkumaan sähköpotkulaudalla ja taksikortilla pääsen jonkin verran kauemmaksi. Pidemmillä matkoilla matkailuauto on ainoa tapa matkustaa ilman terveysriskiä. Itsellä ei ole omaa matkailuautoa, koska tarvittaessa sellaisen voi vuokrata.

Tietotekniikan käyttötaito on sujuvaa. Ensimmäisen atk-kurssin suoritin jo 1973 ja ATK-projektipäällikön koulutuksen 1990. Opittuja taitoja olen käyttänyt ja kehittänyt päivittäin. Laitteita on ollut omassa aktiivikäytössä monenmallisia ja -merkkisiä aina ensimmäisistä kaupassa myytävistä tietokoneista alkaen. Joukossa muutama harvinaisempi malli, jotka olivat markkinoilla vain hetken, vaikka olivat toimivia ratkaisuja.

  • Melonnan opetusta, ohjattuja retkiä ja melontatapahtumia. Kuvassa työkaveria kyyditsemässä Halikonjoella.

  • Purjehdusta ja purjehduskurssien vetämistä pääosin muiden kalustolla. Oma pikkupursi Helsman My sai ketteryytensä vuoksi nimen Sea Colt.

  • Retkeilyä, kilpailuja, tapahtumia ja ohjelmapalveluja. Kuva Metsäkartanon kisauralta Rautavaaran kunnassa.